September 13, 2009

Genting trip

Huh. Mesti pelik kan baca tajuk ni. Biar betul. Genting trip? Dalam bulan Ramadhan pulak tu.. Hehe hold on.Its not like what you think. Ceritanya macam ni. Semalam saya dan Kas (my classmate) baru je pergi genting. Tapi tujuan ke sana bukan lah nak naik rides kat sana atau nak enjoy atau yang sewaktu dengannya. Tujuannya saya hanya temankan Kas ke sana jumpa adiknya yang kerja dekat-dekat genting tu. Adiknya dari Sabah, kerja sementara di restoran makanan segera, while waiting for his admission to poli this November.



Jadi dalam pukul 9 pagi lebih tu kami pun bertolak dari Kolej 1 di UM ni. Fikir punya fikir, rasanya cara terbaik nak ke sana adalah dengan menaiki train sampai ke KL sentral. Dari KL sentral pulak, kami akan terus naik bas sampai ke genting. Ok, sounds brilliant. Sampai KL sentral, terus kami cari kaunter tiket ke genting. Aisey, tak jumpa pulak. With that, terpaksalah tanya orang kat mana kaunter tiket ke genting. To be honest, rasanya memang nampak muka terkejut abang tu kami tanya kaunter tiket ke genting kat mana. Huhu. Ye lah, ni kan bulan Ramadhan.. siapa la yang nak pergi genting time ni. Plus, Kas was wearing very decent clothes which was just not suitable to take on roller-coaster or whatsoever rides kat genting tu. Lantak la.. pandangan Allah tu lebih penting pada kami daripada pandangan orang lain. Lebih-lebih lagi pandangan abang tu.



Shoot. Ingatkan bila kaunter dah jumpa, that would solve the problem. Tapi bas ke ke genting pulak pukul 1. And it was just 10.15 am at that time. So, we tried to sort the problem out. Tak nak lah tunggu sampai pukul 1, lama sangat tu. Ting! Tiba-tiba datang idea to take a bus from Terminal Putra and to our relief, the bus will only depart at 12. Okay la kan, an hour earlier. Kami pun teruskan perjalanan menaiki train ke Terminal Putra pulak.


Sampai kat situ, beratur pulak beli tiket bas. Then ada sorang pakcik ni keep on buggering us, suruh naik teksi dia, for RM 20. Siapala yang nak naik teksi dia when we can go there for only rm 7.60 by bus. So.. sorry to disappoint you, uncle!


Dengan berbekalkan suratkhabar dan sebuah majalah (bukan majalah hiburan ye), kami pun duduk tunggu bas which was going to arrive in 50 minutes time ( eheh seseungguhnya notes patho yang dibawa rupa-rupanya hanya menjadi pemberat beg je..huhu). Not to mention that there were a bunch of philipino there who were speaking so loud that made me wonder whether was I in the pangako sa yo drama that time.


Nasib baik bas sampai cepat. Tapi bila nak naik tu, baru perasan. I lost my ticket! Great, just great. Then I had to que one more time and buy another one. It was okay if I had to buy the ticket as the ticket was lost because of my carelessness. But as soon as I realized that the pakcik was still there (the one who kept on asking me n Kas to take on his taxi) I just knew that he would laugh at me and would go like.. 'tu lah.. tadi suh naik taxi taknak.. kan dah hilang tiket'


Dengan cuba memekakkan telinga, saya pun beratur la. Tiba-tiba ada suara. 'Eh dik, tadi kan dah beli tiket?' Hah. I knew it! Pakcik tu mesti nak gelakkan. Huu.. Selepas banyak kali jugakla pakcik tu tanya, baru la saya jawab, dengan suara yang paling perlahan, bersedia nak menerima ejekan pakcik. Suddenly, 'Eh, tercicir? Kejap eh'. Then pakcik tu pergi dan datang balik, WITH TICKET in his grip!! Tercicir depan kaunter katanya. Astaghfirullah.. betapa saya dah buruk sangka kat pakcik tu. May Allah and that pakcik forgive me.. :(


And after that, the journey was smooth and sound. Sampai genting, terus naik cable car sampai atas. It was pretty hazy but we enjoyed it, tambah pulak dengan suasana sejuk kat genting tu. Akhirnya, dapat jugak Kas jumpa adik dia. Alhamdulillah.. :)


With so many things happened along the way, we were just too tired to take the train once again and went back to UM. Instead, I decided to straight away went home and of course invited Kas to come along, perform my zuhr prayer there and just have a rest as my house is kind of near to Terminal Putra.


So, yup, that's it. A half day journey, with a very precious lesson I learn. Never ever suu uzzhan!





IZ: Terjumpa an arabic family, one of them wearing headscarf.. tengah makan dengan bahagianya di KFC, pd waktu tengah hari dan obviously, di bulan Ramadhan. Tried to be husnuzzhan, but couldnt find the answer.. hmm can anyone help me with it?





3 comments:

Zuhairi said...

Nice story. :D

Hmm, most likely family arab tu musafir, jadi dia boleh pilih nak puasa atau tidak.

Yuana said...

Jauh Perjalanan Bnyak Pengalaman.
Hanya org yg berakal mahu mengambil pelajaran...
alhamdulillah..

Izyan Zainuddin said...

abang no 2: ooo.. ye lah eri
lupa pulak ade rukhsah puasa utk musafir


kak yuli: :)

About Me

25. Aim to live with the principle of to love for others what I love for my self. A dentist by profession. A Muslim by religion. A Dai'yah by action ( well at least that's what I hope I am) My writings are usually of reflections on matters happening around me.

Recent Posts

Followers