• Korea Selatan: Pandangan Sisi Dari Seorang Muslimah

    Written by Izyan Zainuddin  December 14, 2010   Comments »

    Syukur alhamdulillah, 4 hingga 11 Disember yang lalu, saya dan keluarga berpeluang untuk melancong ke Korea Selatan. Pengalamannnya, memang tiada tandingan. Walaubagaimanapun, benarlah kata pepatah, hujan emas di negeri orang, hujan batu di negeri sendiri, lebih baik di negeri sendiri.

  • Moist Banana cake

    Written by Izyan Zainuddin  May 26, 2011   Comments »

    Terbaru, saya sempat buat moist banana cake yang saya rasakan adalah satu kejayaan sebab dulu pernah juga saya buat kek pisang , tapi bila dah masak jadi macam bingka pulak :(Anyways, resepi ini sangat mudah. Kalau tak ada mixer, guna saja spatula untuk mengacau. Dan kalau tak ada oven, guna saja pengukus...

  • A Glimpse of Jalan TAR

    Written by Izyan Zainuddin  February 15, 2011   Comments »

    Saya selalu suka untuk 'bersightseeing'. Jadi, bila diajak untuk teman kakak saya beli tudung di Jalan TAR, sudah tentu saya tak menolak. Bukan nak beli barang sangat pun, tapi saja nak lihat keadaan di sana sebab dah lama sangat tak ke Jalan TAR, tambahan pula sekarang tengah cuti seminggu. Perfect timing, tak perlu pening dulu fikir pasal kelas dan klinik....

  • Kita Masih Belum Faham

    Written by Izyan Zainuddin  May 28, 2010   Comments »

    Kemenangan Rima Fakih dalam Miss USA baru-baru ini telah mencetuskan kontroversi. Rima, seorang Arab-American telah dinobatan sebagai pemenang dalam pertandingan ratu cantik dan memewaskan puluhan yang lain. Tapi, kenapa kemenangan Rima mencetuskan kontroversi ya?

December 14, 2010

Korea Selatan: pandangan dari sisi seorang Muslimah

| 18 comments

Syukur alhamdulillah, 4 hingga 11 Disember yang lalu, saya dan keluarga berpeluang untuk melancong ke Korea Selatan. Pengalamannnya, memang tiada tandingan. Walaubagaimanapun, benarlah kata pepatah, hujan emas di negeri orang, hujan batu di negeri sendiri, lebih baik di negeri sendiri.


Sesampai saja saya di tanah air, terus saja cari makanan Malaysia. Di Korea, dah terlalu kerap kami dihidangkan dengan sup sayur dan sup seafood, mungkin kerana kesukaran mendapatkan makanan yang halal, jadi kami dihidangkan dengan makanan yang macam tu. Tambahan pula, lidah orang Malaysia dah dibiasakan dengan makanan yang pedas dan berempah, jadi bila tak ada semu
a tu rasa macam tak kena saja.


Baiklah, untuk entry kali ini, biar saya kongsikan pengamatan saya mengenai Korea Selatan dari kaca mata saya sebagai seorang Muslim.


Hari 1 dan 2
Penerbangan dari Kuala Lumpur ke Seoul mengambil masa lebih kurang 6 jam. Dan memandangkan flight kami adalah pada pukul 11.30 malam, maka solat Subuh harus dikerjakan di dalam kapal terbang. Sungguh, ini adalah pertama kali saya mengerjakan solat di dalam kapal terbang. Dan satu pujian harus saya berikan kepada pihak Malaysia Airlines kerana telah memaklumkan kepada penumpang akan masuknya waktu solat subuh. Dengan 40 minit lagi sebelum waktu mendarat, saya terus ke bilik air dan mengambil wudhu'. Islam itu mudah, tidak bertelekung bukanlah alasan untuk tidak mengerjakan solat, dengan syarat pakaian yang dipakai haruslah menutup aurat dan selaras dengan syariat.


Dan satu perkara yang tak dapat saya lupakan ialah apabila usai saja solat, saya melihat satu pemandangan yang cukup menakjubkan. Sunrise! Dan matahari itu kelihatan dekat saja dengan saya. Subhanallah, Allahu akbar!


Pengalaman ini membuatkan saya berasa betul-betul dekat dengan pencipta. Tunaikanlah solat, di mana saja anda berada, walau sesusah mana sekali pun sebab perasaan betapa gembira dan leganya kerana berjaya menunaikan solat hanya Allah saja yang tau :)



Sunrise!



Hari 3
Hari ketiga kami berada di Jeju Island. Sekali lagi, Subhanallah.. cantik sungguh pemandangan di Sunrise Peak Mountain. Boleh nampak most of Jeju Island bila mendaki sampai ke atas. Disebabkan musim sejuk, pendakian itu tak terasa memenatkan pun. Kuasa Allah yang menciptakan 4 musim silih berganti!




Sunrise peak mountain




Jeju Island :)



Sepanjang saya berada di Korea, saya melihat Korea sangat banyak dipengaruhi oleh budaya asing. Budaya 'bow' apabila greet orang lain dipengaruhi Jepun, tulisan Korea pula asalnya banyak daripada tulisan China dan banyak juga pengaruh Barat seperti gaya pemakaian yang trendy.


Cuma satu yang saya kagumi, walau banyak mana pun pengaruh asing, orang Korea tetap berjaya menjaga tradisi mereka. Di Jeju dan di tengah-tengah bandar Seoul, terdapat banyak rumah budaya yang menceritakan budaya masyarakat Korea dahulu kala. Dan walau banyak mana pun pengaruh asing, mereka tetap berbangga dengan bahasa kebangsaan mereka sendiri, sampai kita pulak yang kena belajar bahasa mereka. Something for us to ponder, adakah kita sudah cukup berbangga dengan keindahan agama dan budaya kita untuk kita tonjolkan kepada pelancong asing?



Hari 4
Hari keempat kami terbang semula ke Seoul dan terus menuju ke Nami Island. Di musim apa sekali pun, Nami Island tetap indah dan cantik. Dan pelancong tempatan yang melancong ke sana juga sangat ramah dengan kami, lebih-lebih lagi bila melihat kami yang lain daripada lain kerana tudung yang dipakai. Ucapan 'hello', 'welcome' dan 'where are you from' memang selalu saja diajukan kepada kami.


Sebelum pulang dari Nami dan menaiki feri semula, kami sempat solat di di sebuah bilik kecil yang pada asalnya adalah sebuah bilik kaca di sebuah muzium. Pemandangannya memang cantik. Bayangkan, sesudah saja anda memberi salam, yang kelihatan di kiri anda adalah pemandangan yang hijau, lapang dan mendamaikan. Aah, sungguh saya rindu suasana ketika itu. Tapi apa yang paling saya ingat ialah ketika kami solat dalam bilik itu, ada beberapa warga Korea dan pelancong asing yang lalu-lalang di kawasan tersebut. Terselit perasaan bangga dalam diri saya kerana walau tidak mampu berdakwah secara verbal, sekurang-kurangnya mereka telah melihat kami mengerjakan solat dan mungkin, inshaAllah, terselit satu rasa ingin mengetahui lebih dalam tentang Islam dalam diri mereka.




Ruang solat berkaca :)


Mengenai pengaruh Islam di Korea, saya melihat kekurangan jumlah Muslim di Korea adalah kerana ramai daripada mereka tidak tahu mengenai Islam. Dan saya juga agak terkejut melihat begitu banyak gereja di Seoul dan Jeju, kerana saya kira mereka adalah seperti rakyat China atau Jepun yang beragama Buddha. Ternyata pengaruh Kristian begitu pesat berkembang di Korea. Sampaikan ada saluran di televisyen hanya berkenaan agama Kristian!


Saya masih ingat ketika sedang membeli oren di Jeju Island, makcik-makcik di situ sangat suka dengan gaya tudung kami, tapi sayang kerana mereka tidak tahu pun bertudung itu adalah tuntutan dalam agama Islam dan menganggap ia adalah fesyen semata-mata, yang mana menunjukkan Islam belum lagi berjaya untuk sampai ke pengetahuan mereka.



Hari 5
Hari kelima kami berada di Pyeongchang untuk bermain ski. Seronok, sebab skiing adalah pengalaman baru bagi kami semua. Jatuh, bangun semula, jatuh lagi dan bangun lagi sehingga mahir. Seperti mana dalam kehidupan kita, bila jatuh, kena cepat-cepat bangun, kalau tidak, kita tak akan berjaya untuk sampai ke matlamat kita. Dan yay, saya dapat A+ daripada tour guide saya untuk ujian ski hari tu. ^_^




Pemandangan di Alpensia Ski Resort



Pada waktu tengah hari, kami bergerak pulang ke Seoul dan dalam perjalanan pulang itu pula, salji turun. Pertama kali dalam seumur hidup saya menyaksikan salji turun di depan mata saya, subhanAllah, Allahuakbar. Hari kelima definitely was the highlight of my visit to Korea.



Hari 6
Hari keenam kami dibawa ke Itaewon, dan kami sempat untuk melawat dan solat di Seoul National Mosque. Tapi saya sedikit kecewa kerana masjid itu tak dijaga dengan begitu baik. Tandasnya tak sebersih tandas di R&R mereka yang wangi dan siap ada muzik, dan lokasinya juga tak strategik. Bayangkan, anda perlu mendaki untuk sampai ke masjid tersebut dan oleh kerana kami melawat pada musim sejuk, laluan pendakian itu menjadi licin dan kebarangkalian untuk jatuh juga amat tinggi. Terdetik di hati saya, jika untuk ke masjid menjadi sesukar ini, bagaimana local muslims dan juga warga Korea yang berminat dengan Islam dapat menjadikan masjid sebagai rumah kedua mereka?




Seoul National Mosque, Itaewon




Antara kedai yang dikendalikan oleh warga Muslim, sepanjang perjalanan ke masjid. Kawasan ini kebanyakannya dihuni oleh 'foreigners' dari Turki, Mesir, Pakistan, dsb.



Selepas solat Zuhur, masa kami banyak dihabiskan di indoor theme park, Lotte World. Saya sebenarnya tidaklah begitu menggemari theme park, lebih-lebih lagi theme park di negara asing. Orangnya terlalu ramai dan saya perasan kami sering dilihat dengan pandangan yang pelik oleh kebanyakan remaja sewaktu di theme park tersebut, yang saya pasti kerana kami (saya, ibu dan kakak) bertudung. Sekali lagi, saya dapat merasakan mereka, terutamanya anak-anak muda di Korea langsung tidak tahu mengenai Islam. Mereka kelihatan sangat enjoy dengan dunia mereka dan saya tidak dapat menafikan terdetik perasaan sedih dan kecewa dalam diri saya.


Di Lotte World pada sebelah malamnya terdapat Christmas parade yang diadakan secara besar-besaran. Saya melihat adik-adik kecil di Korea sangat terhibur dengan persembahan Santa Claus dan konco-konconya. Ironinya, pada sebelah tengah hari tadi saya baru saja melihat adik-adik Korea yang beragama Islam sedang belajar di sebuah bilik kecil di Seoul National Mosque. Doa saya, semoga aqidah mereka tetap utuh dan tidak sesekali terpengaruh dengan budaya Barat yang telah berjaya mempengaruhi masyarakat Korea.



Hari 7
Hari ketujuh tak banyak aktiviti yang kami lakukan, sekadar lawatan ke Ginseng Shop dan kedai kosmetik kerana Korea memang sangat terkenal dan berbangga dengan teknologi kosmetik mereka. Kesimpulan saya, warga Korea memang sangat mementingkan kesihatan dan kecantikan. Kami diberitahu, ginseng Korea sangat berkhasiat sampai bekas Presiden Amerika, Bill Clinton pun turut mengambilnya sebagai dietary supplement. Ginseng juga merupakan komponen utama dalam produk kecantikan mereka kerana katanya dapat meratakan tona wajah dan mengecilkan liang roma.


Bercakap tentang kecantikan, saya teringat ketika kami sedang window shopping di mall mereka. Di kiri dan kanan saya, dan boleh kata hampir semua penjual wanita di kedai-kedai di situ sedang sibuk membelek wajah di depan cermin dan mentouch-up solekan mereka. Fuh, betapa bersyukurnya saya ketika itu kerana saya adalah seorang Muslim dan sedar bahawa bukanlah rupa paras yang menjadi ukuran dalam Islam, tapi ketaqwaan lah yang membezakan kita dengan yang lain. Kalau tidak, mesti penat hidup saya asyik nak beli barangan kosmetik dan membelek wajah setiap masa. Alhamdulillah, thank you Allah :)



Hari 8
Hari kelapan kami bersiap sedia untuk pulang ke tanah air. Terus terang, memang saya sedih untuk tinggalkan Korea, macam nak nangis pun ada. Rakyatnya sangat baik dan very welcoming. Tapi saya haruslah berpijak pada bumi yang nyata, banyak lagi tanggungjawab yang tak tertunai di tanah air. Bagi saya, pengalaman di Korea sangat tak ternilai harganya. Dan jika diberi rezeki dan peluang, sememangnya saya tak akan menolak untuk ke Korea lagi ^_^





Read More

About Me

25. Aim to live with the principle of to love for others what I love for my self. A dentist by profession. A Muslim by religion. A Dai'yah by action ( well at least that's what I hope I am) My writings are usually of reflections on matters happening around me.

Recent Posts

Followers