• Korea Selatan: Pandangan Sisi Dari Seorang Muslimah

    Written by Izyan Zainuddin  December 14, 2010   Comments »

    Syukur alhamdulillah, 4 hingga 11 Disember yang lalu, saya dan keluarga berpeluang untuk melancong ke Korea Selatan. Pengalamannnya, memang tiada tandingan. Walaubagaimanapun, benarlah kata pepatah, hujan emas di negeri orang, hujan batu di negeri sendiri, lebih baik di negeri sendiri.

  • Moist Banana cake

    Written by Izyan Zainuddin  May 26, 2011   Comments »

    Terbaru, saya sempat buat moist banana cake yang saya rasakan adalah satu kejayaan sebab dulu pernah juga saya buat kek pisang , tapi bila dah masak jadi macam bingka pulak :(Anyways, resepi ini sangat mudah. Kalau tak ada mixer, guna saja spatula untuk mengacau. Dan kalau tak ada oven, guna saja pengukus...

  • A Glimpse of Jalan TAR

    Written by Izyan Zainuddin  February 15, 2011   Comments »

    Saya selalu suka untuk 'bersightseeing'. Jadi, bila diajak untuk teman kakak saya beli tudung di Jalan TAR, sudah tentu saya tak menolak. Bukan nak beli barang sangat pun, tapi saja nak lihat keadaan di sana sebab dah lama sangat tak ke Jalan TAR, tambahan pula sekarang tengah cuti seminggu. Perfect timing, tak perlu pening dulu fikir pasal kelas dan klinik....

  • Kita Masih Belum Faham

    Written by Izyan Zainuddin  May 28, 2010   Comments »

    Kemenangan Rima Fakih dalam Miss USA baru-baru ini telah mencetuskan kontroversi. Rima, seorang Arab-American telah dinobatan sebagai pemenang dalam pertandingan ratu cantik dan memewaskan puluhan yang lain. Tapi, kenapa kemenangan Rima mencetuskan kontroversi ya?

December 14, 2010

Korea Selatan: pandangan dari sisi seorang Muslimah

| 18 comments

Syukur alhamdulillah, 4 hingga 11 Disember yang lalu, saya dan keluarga berpeluang untuk melancong ke Korea Selatan. Pengalamannnya, memang tiada tandingan. Walaubagaimanapun, benarlah kata pepatah, hujan emas di negeri orang, hujan batu di negeri sendiri, lebih baik di negeri sendiri.


Sesampai saja saya di tanah air, terus saja cari makanan Malaysia. Di Korea, dah terlalu kerap kami dihidangkan dengan sup sayur dan sup seafood, mungkin kerana kesukaran mendapatkan makanan yang halal, jadi kami dihidangkan dengan makanan yang macam tu. Tambahan pula, lidah orang Malaysia dah dibiasakan dengan makanan yang pedas dan berempah, jadi bila tak ada semu
a tu rasa macam tak kena saja.


Baiklah, untuk entry kali ini, biar saya kongsikan pengamatan saya mengenai Korea Selatan dari kaca mata saya sebagai seorang Muslim.


Hari 1 dan 2
Penerbangan dari Kuala Lumpur ke Seoul mengambil masa lebih kurang 6 jam. Dan memandangkan flight kami adalah pada pukul 11.30 malam, maka solat Subuh harus dikerjakan di dalam kapal terbang. Sungguh, ini adalah pertama kali saya mengerjakan solat di dalam kapal terbang. Dan satu pujian harus saya berikan kepada pihak Malaysia Airlines kerana telah memaklumkan kepada penumpang akan masuknya waktu solat subuh. Dengan 40 minit lagi sebelum waktu mendarat, saya terus ke bilik air dan mengambil wudhu'. Islam itu mudah, tidak bertelekung bukanlah alasan untuk tidak mengerjakan solat, dengan syarat pakaian yang dipakai haruslah menutup aurat dan selaras dengan syariat.


Dan satu perkara yang tak dapat saya lupakan ialah apabila usai saja solat, saya melihat satu pemandangan yang cukup menakjubkan. Sunrise! Dan matahari itu kelihatan dekat saja dengan saya. Subhanallah, Allahu akbar!


Pengalaman ini membuatkan saya berasa betul-betul dekat dengan pencipta. Tunaikanlah solat, di mana saja anda berada, walau sesusah mana sekali pun sebab perasaan betapa gembira dan leganya kerana berjaya menunaikan solat hanya Allah saja yang tau :)



Sunrise!



Hari 3
Hari ketiga kami berada di Jeju Island. Sekali lagi, Subhanallah.. cantik sungguh pemandangan di Sunrise Peak Mountain. Boleh nampak most of Jeju Island bila mendaki sampai ke atas. Disebabkan musim sejuk, pendakian itu tak terasa memenatkan pun. Kuasa Allah yang menciptakan 4 musim silih berganti!




Sunrise peak mountain




Jeju Island :)



Sepanjang saya berada di Korea, saya melihat Korea sangat banyak dipengaruhi oleh budaya asing. Budaya 'bow' apabila greet orang lain dipengaruhi Jepun, tulisan Korea pula asalnya banyak daripada tulisan China dan banyak juga pengaruh Barat seperti gaya pemakaian yang trendy.


Cuma satu yang saya kagumi, walau banyak mana pun pengaruh asing, orang Korea tetap berjaya menjaga tradisi mereka. Di Jeju dan di tengah-tengah bandar Seoul, terdapat banyak rumah budaya yang menceritakan budaya masyarakat Korea dahulu kala. Dan walau banyak mana pun pengaruh asing, mereka tetap berbangga dengan bahasa kebangsaan mereka sendiri, sampai kita pulak yang kena belajar bahasa mereka. Something for us to ponder, adakah kita sudah cukup berbangga dengan keindahan agama dan budaya kita untuk kita tonjolkan kepada pelancong asing?



Hari 4
Hari keempat kami terbang semula ke Seoul dan terus menuju ke Nami Island. Di musim apa sekali pun, Nami Island tetap indah dan cantik. Dan pelancong tempatan yang melancong ke sana juga sangat ramah dengan kami, lebih-lebih lagi bila melihat kami yang lain daripada lain kerana tudung yang dipakai. Ucapan 'hello', 'welcome' dan 'where are you from' memang selalu saja diajukan kepada kami.


Sebelum pulang dari Nami dan menaiki feri semula, kami sempat solat di di sebuah bilik kecil yang pada asalnya adalah sebuah bilik kaca di sebuah muzium. Pemandangannya memang cantik. Bayangkan, sesudah saja anda memberi salam, yang kelihatan di kiri anda adalah pemandangan yang hijau, lapang dan mendamaikan. Aah, sungguh saya rindu suasana ketika itu. Tapi apa yang paling saya ingat ialah ketika kami solat dalam bilik itu, ada beberapa warga Korea dan pelancong asing yang lalu-lalang di kawasan tersebut. Terselit perasaan bangga dalam diri saya kerana walau tidak mampu berdakwah secara verbal, sekurang-kurangnya mereka telah melihat kami mengerjakan solat dan mungkin, inshaAllah, terselit satu rasa ingin mengetahui lebih dalam tentang Islam dalam diri mereka.




Ruang solat berkaca :)


Mengenai pengaruh Islam di Korea, saya melihat kekurangan jumlah Muslim di Korea adalah kerana ramai daripada mereka tidak tahu mengenai Islam. Dan saya juga agak terkejut melihat begitu banyak gereja di Seoul dan Jeju, kerana saya kira mereka adalah seperti rakyat China atau Jepun yang beragama Buddha. Ternyata pengaruh Kristian begitu pesat berkembang di Korea. Sampaikan ada saluran di televisyen hanya berkenaan agama Kristian!


Saya masih ingat ketika sedang membeli oren di Jeju Island, makcik-makcik di situ sangat suka dengan gaya tudung kami, tapi sayang kerana mereka tidak tahu pun bertudung itu adalah tuntutan dalam agama Islam dan menganggap ia adalah fesyen semata-mata, yang mana menunjukkan Islam belum lagi berjaya untuk sampai ke pengetahuan mereka.



Hari 5
Hari kelima kami berada di Pyeongchang untuk bermain ski. Seronok, sebab skiing adalah pengalaman baru bagi kami semua. Jatuh, bangun semula, jatuh lagi dan bangun lagi sehingga mahir. Seperti mana dalam kehidupan kita, bila jatuh, kena cepat-cepat bangun, kalau tidak, kita tak akan berjaya untuk sampai ke matlamat kita. Dan yay, saya dapat A+ daripada tour guide saya untuk ujian ski hari tu. ^_^




Pemandangan di Alpensia Ski Resort



Pada waktu tengah hari, kami bergerak pulang ke Seoul dan dalam perjalanan pulang itu pula, salji turun. Pertama kali dalam seumur hidup saya menyaksikan salji turun di depan mata saya, subhanAllah, Allahuakbar. Hari kelima definitely was the highlight of my visit to Korea.



Hari 6
Hari keenam kami dibawa ke Itaewon, dan kami sempat untuk melawat dan solat di Seoul National Mosque. Tapi saya sedikit kecewa kerana masjid itu tak dijaga dengan begitu baik. Tandasnya tak sebersih tandas di R&R mereka yang wangi dan siap ada muzik, dan lokasinya juga tak strategik. Bayangkan, anda perlu mendaki untuk sampai ke masjid tersebut dan oleh kerana kami melawat pada musim sejuk, laluan pendakian itu menjadi licin dan kebarangkalian untuk jatuh juga amat tinggi. Terdetik di hati saya, jika untuk ke masjid menjadi sesukar ini, bagaimana local muslims dan juga warga Korea yang berminat dengan Islam dapat menjadikan masjid sebagai rumah kedua mereka?




Seoul National Mosque, Itaewon




Antara kedai yang dikendalikan oleh warga Muslim, sepanjang perjalanan ke masjid. Kawasan ini kebanyakannya dihuni oleh 'foreigners' dari Turki, Mesir, Pakistan, dsb.



Selepas solat Zuhur, masa kami banyak dihabiskan di indoor theme park, Lotte World. Saya sebenarnya tidaklah begitu menggemari theme park, lebih-lebih lagi theme park di negara asing. Orangnya terlalu ramai dan saya perasan kami sering dilihat dengan pandangan yang pelik oleh kebanyakan remaja sewaktu di theme park tersebut, yang saya pasti kerana kami (saya, ibu dan kakak) bertudung. Sekali lagi, saya dapat merasakan mereka, terutamanya anak-anak muda di Korea langsung tidak tahu mengenai Islam. Mereka kelihatan sangat enjoy dengan dunia mereka dan saya tidak dapat menafikan terdetik perasaan sedih dan kecewa dalam diri saya.


Di Lotte World pada sebelah malamnya terdapat Christmas parade yang diadakan secara besar-besaran. Saya melihat adik-adik kecil di Korea sangat terhibur dengan persembahan Santa Claus dan konco-konconya. Ironinya, pada sebelah tengah hari tadi saya baru saja melihat adik-adik Korea yang beragama Islam sedang belajar di sebuah bilik kecil di Seoul National Mosque. Doa saya, semoga aqidah mereka tetap utuh dan tidak sesekali terpengaruh dengan budaya Barat yang telah berjaya mempengaruhi masyarakat Korea.



Hari 7
Hari ketujuh tak banyak aktiviti yang kami lakukan, sekadar lawatan ke Ginseng Shop dan kedai kosmetik kerana Korea memang sangat terkenal dan berbangga dengan teknologi kosmetik mereka. Kesimpulan saya, warga Korea memang sangat mementingkan kesihatan dan kecantikan. Kami diberitahu, ginseng Korea sangat berkhasiat sampai bekas Presiden Amerika, Bill Clinton pun turut mengambilnya sebagai dietary supplement. Ginseng juga merupakan komponen utama dalam produk kecantikan mereka kerana katanya dapat meratakan tona wajah dan mengecilkan liang roma.


Bercakap tentang kecantikan, saya teringat ketika kami sedang window shopping di mall mereka. Di kiri dan kanan saya, dan boleh kata hampir semua penjual wanita di kedai-kedai di situ sedang sibuk membelek wajah di depan cermin dan mentouch-up solekan mereka. Fuh, betapa bersyukurnya saya ketika itu kerana saya adalah seorang Muslim dan sedar bahawa bukanlah rupa paras yang menjadi ukuran dalam Islam, tapi ketaqwaan lah yang membezakan kita dengan yang lain. Kalau tidak, mesti penat hidup saya asyik nak beli barangan kosmetik dan membelek wajah setiap masa. Alhamdulillah, thank you Allah :)



Hari 8
Hari kelapan kami bersiap sedia untuk pulang ke tanah air. Terus terang, memang saya sedih untuk tinggalkan Korea, macam nak nangis pun ada. Rakyatnya sangat baik dan very welcoming. Tapi saya haruslah berpijak pada bumi yang nyata, banyak lagi tanggungjawab yang tak tertunai di tanah air. Bagi saya, pengalaman di Korea sangat tak ternilai harganya. Dan jika diberi rezeki dan peluang, sememangnya saya tak akan menolak untuk ke Korea lagi ^_^





Read More

November 29, 2010

Tips-tips berkomunikasi untuk disenangi

| 4 comments
Assalamualaikum. Dah lama tak mencoret sesuatu kat sini. Aish.. tiap-tiap kali buat post baru mesti tulis macam ni kan. Nak buat macam mana, memang tiap kali update blog jarak masanya sangat lama. Mungkin sebab 'ketidakpandaian' saya dalam mengurus masa.. kalau ada exam pasal pengurusan masa mungkin saya boleh fail kot. Erk.


Nevertheless, saya akan cuba juga untuk isi blog ini dengan info bermanfaat dan cerita-cerita saya, dan untuk kali ini saya akan kongsikan tips-tips untuk menjadikan komunikasi kita lebih baik dan inshaAllah lebih berkesan.


Sebelum itu, satu soalan patut kita tanya, apa pentingnya komunikasi sampai nak kena belajar untuk komunikasi berkesan? Kepentingan? Memang sangat banyak. Andai kata anda seorang doktor (atau doktor gigi :p), kebolehan anda berkomunikasi dengan patient dan staff sememangnya dapat menghasilkan rawatan yang lebih baik, semuanya kerana komunikasi anda dengan mereka menyebabkan mereka lebih co-operative dan suka dengan anda in which, psikologi pesakit juga memainkan peranan yang sangat penting untuk menjayakan rawatan.


Kedua, adalah dalam peranan anda sebagai seorang rakan, baik dalam social circle anda sendiri ataupun dengan rakan-rakan yang baru anda kenali. Siapa yang tak suka orang yang pandai bersembang dan ambil hati kawan-kawan yang lain kan. Dan yang terakhir dan terpenting adalah dalam lapangan kita sebagai seorang da'ie. Lihat sajalah contoh Rasulullah saw berkomunikasi dengan sahabat-sahabat mahupun musuh-musuh baginda, semuanya ada contoh tauladan terbaik yang patut kita ikuti sehingga jatuh sayang mereka semuanya kepada baginda. Dengan itu, syariat Islam berjaya disebarkan.


Ok, done with the benefits, sekarang jom kita tengok apa tips tips untuk menjadikan komunkasi lebih efektif. FYI, kebanyakan daripada tips-tips ini saya ambil daripada buku Leil Lowndes, bertajuk How To Talk to Anyone. Hee saya memang suka baca buku self-help dan psikologi ni, dan saya kira buku Leil ini sangat menarik dan mudah untuk dipraktikkan tips2nya. Selain daripada buku ni, saya pun ada beli satu lagi buku beliau yang bertajuk How to Feel Confident. Tapi buku ni ok2 je, tak sebagus the previous one that I bought. Ada 2 lagi buku beliau yang saya tak beli, kalau tak silap tajuknya How To Make Anyone Fall in Love with You (ehm rasanya tak perlulah beli buku ni) dan satu lagi tajuknya How to Make Anyone Like You. Yang ni saya tak beli sebab rasanya kalau kita dah pandai cakap dengan orang lain, automatically orang tu akan like kita kan.. jadi sama je. Eh oklah, dah panjang sangat ni.. lets see what tips that Leil and I got to offer to make your conversation better!


First, lets start with how to begin a conversation.


1)Find something unusual about that person
Untuk orang yang baru ingin kita kenali, susah betul nak cari topik untuk memulakan perbualan kan? Apa kata kita mulakannya dengan mencari sesuatu yang ada pada individu tersebut.

Contoh:

Wow what a nice brooch you got there! Where did you get it from?

Ya, lebih kurang begini. Contohnya bila kita jumpa individu tu dalam train atau majlis-majlis, kita bolehlah menggunakan apa yang ada pada individu tu untuk mulakan perbualan. Tapi awas, benda yang dijadikan topik perbualan haruslah benda yang baik-baik dan diikuti dengan pujian. Elakkan daripada menjadikan fizikal seseorang untuk dijadikan topik perbualan, seperti ' Wow that is a really HUGE tummy you got there! I wonder how many times you eat in a day?!' kepada orang yang overweight.. silap hari bulan mau kena pelangkung pada hari pertama perkenalan.



2) Remember their names
Ok, jadi bila dah ada topik perbualan baru lah boleh tanya nama. Dan adalah sangat penting untuk ingat nama individu yang baru kita kenali tadi. Ia mungkin susah untuk sesetengah orang terutama bila berkenalan dengan ramai orang sekali gus, seperti sesi ice breaking di program-program, tapi with practice, inshaAllah ia dapat diatasi.

Dan bila dah ingat nama, sebaiknya sebut nama mereka setiap kali mahu berkomunikasi dengan mereka.

Contoh:

(nama kawan adalah Siti, memperkenalkan diri sewaktu sesi ice breaking)

Eh Siti asal daripada mana ya?
Oh saya pun suka jugak memasak macam awak, Siti
etc..


Mesti Siti tu rasa terharu bila ada orang ingat nama dia, dan ingat maklumat yang dia sampaikan mengenai dirinya waktu sesi ice breaking tadi. Jadi kesimpulannya jangan malu untuk sebut nama kawan yang kita baru kenal atau tak berapa nak rapat sangat, sebab dia mesti suka dan terharu bila orang yang tak berapa rapat dengan dia pun begitu mengingati namanya.



3) Complimenting with reasons
Siapa yang tak suka kena puji kan. Tapi satu lagi teknik untuk menyebabkan pujian itu lebih berkesan ialah bila kita puji dia sekali dengan alasan atau sebab.

Contoh:

Wow I really like the color of your shirt! It matches the color of your beautiful eyes!

as compared to:

Wow I really like the color of your shirt!


Ternyata statement yang pertama adalah lebih kuat dan meninggalkan kesan kan? Jadi, figure out things that you are about to compliment and things to support them.



4)Parrot-ing
Parrot atau burung kakak tua memang suka ajuk apa kita cakap. Tapi sikap parrot ni tak adalah 'annoying' mana sebab ia boleh diaplikasikan dalam teknik komunikasi berkesan. Contonya, dalam kehidupan kita sehari-hari mesti ada hari yang kita sangat letih tapi orang-orang di sekeliling kita waktu tu pulak rajin nak sembang dengan kita.

For instance, after a loong day at work/ attending classes, your mum who picked you up was so enthusiastic to talk about this new handbag that she bought. And you were wayy too tired to talk and just wanted to sleep. So what you can do is just by repeating the last word that your mum said, and your mum will think that you are interested in the conversation and you yourself manage to not hurting your mum's feelings.


Contoh:

Mak: Semalam mak beli handbag baru..
Anak: Handbag baru?
Mak: Ya, dekat Parkson Subang Parade. Ada diskaun!
Anak: Huh diskaun?
Mak: Diskaun sampai 70% nak. Tu yang mak beli tu. Jenama Gucci pulak tu
Anak: Wow.. gucci!



Dan begitulah seterusnya. Tapi tak perlulah sampai nak ulang setiap apa yang mak kita cakap tu, nanti kantoi pulak kita tak concentrate. Jadi penyelesaian terbaik selepas beberapa kali jawab dengan mengulang, mungkin boleh guna 'uhuh' atau 'oh..' atau 'iya?' dan mengulang semula. Tapi kalau dah tak larat tu tidur je lah, provided that kita dah cakap few sentences dengan mak tadi. Selepas tu, baru mintak excuse nak tidur, daripada terus tak mau sembang dengan mak kita sebab nak tidur dalam kereta. It's not nice to do that to your mum guys.



5)Directing the spotlight.
Dan yang paling penting bila berkomunikasi dan harus kita ingati ialah the spotlight is always directed to the other person. Maksudnya, bila bersembang, janganlah kita yang menguasai perbualan. Pasti rakan kita tu rasa senang bila kita betul-betul menunjukkan minat mengenai apa yang dia bicarakan. Talk less, listen more. Dan bila perlu, balas/ reply apa yang patut. Ya, walau pun cerita yang di sampaikan adalah sangat boring.. tak apalah, dengar saja, dan excuse yourself once they have finished.




Sebenarnya ada banyak lagi tips dalam buku How to Talk to Anyone ni, tapi ini saja yang saya ingat sebab ini yang selalu saya praktikkan. Memandangkan buku ni tak ada bersama saya sekarang, maka tak boleh lah saya nak pinjamkan kepada siapa-siapa yang berhajat nak pinjam. Lebih baik, saya mencadangakan anda untuk membelinya sendiri dan praktis sendiri. Pada saya, pelaburan membeli buku tak pernah merugikan :)


Uhm and one more thing, once you have mastered the skills in communication, or even trying to master it, do remember to correct the niat of why you are learning this. I mean, I really hope that whoever reading this tips that I share do not use it for bad purpose for example to flirt (??) or to take advantage or manipulating others. The people whom you talk with might not know your real intention, but hey, ALLAH is watching over you and He knows everything inside out.. So with that, happy practicing!
Read More

October 16, 2010

Satu Cinta

| 0 comments
Saja nak berkongsi. Lagu yang dipromote oleh rakan serumah tersayang, Cik Nurul Latifah. Terasa sebak dengar lagu ni. Mungkin kerana melodi dan bait-bait lirik yang menyentuh soal cinta kepada Dia. Ya, kepada DIA. Sayangnya ramai daripada kita pada hari ini semakin endah tak endah untuk menggapai cintaNya, tapi semakin berlumba-lumba untuk mengejar cinta yang berlawanan jantina. Cinta kepada Allah dijanjikan pahala dan syurga, tapi cinta kepada yang bukan mahram itu dapat apa ya? Sama-sama kita muhasabah diri semula dan gunakan akal yang dikurniakanNya untuk membezakan yang baik dan yang buruk, yang halal dan yang haram, inshaAllah :)













Read More

October 11, 2010

A friend in need, is a friend indeed.

| 0 comments
How does a friend influence you in your daily lives? Seriously tell me, how many percent of yourself today is contributed by your friends? Or in other words, how many of us shaped our lives as what we have always wanted, and not because of everybody else's influence?


As for me, I can say that friends do not influence me much in my life. Probably because I am aware with what Rasulullah (saw) once said:


Narrated AbuHurayrah:

The Prophet (peace be upon him) said: A man follows the religion of his friend; so each one should consider whom he makes his friend. (Abu Dawud)


Or in other words, to be very careful in choosing friends. Alhamdulillah, thank you Allah for that knowledge. Though they do not influence me much, but certain friends to me do succeed in teaching me things that I really treasure in my life.



My friendship with this friend of mine lasted only one year as she went to further her studies elsewhere whereas I, continued to pursue my study in UM.


But this one year of friendship really taught me a lot. Knowing her, made me understand life much better and helped me to become a better person.





Dear Zurina, just in case you are reading this ( which the probability of it might be only 1%), I just want to say


Thank you for making me feel thankful for the life I'm having now

Thank you for teaching me to be strong despite the hard times I was facing

Thank you for becoming so calm when I just couldn't be

Thank you for becoming my mentor in my studies.. we both did well Alhamdulillah!

And most of all, thank you for this ukhwah, we both love each other because our love to the Almighty God, Allah Subhanahu Wata'ala



May Allah guide and protect you in whatever you are doing and bless this ukhwah. Hopefully we can meet up someday. If not in this world, in Jannah inshaAllah! :))











Read More

August 7, 2010

Tahun Tiga

| 3 comments
Salam 'alaik. Bila saya check account google ni semalam, baru perasan dah lama sangat blog ni tak di'update'. Sibuk, antara sebab mengapa saya jarang dapat online sekarang ni. Tambahan pula, semenjak duduk di luar UM ni, connection internet sangat terbatas, tapi inshaAllah akan dapat diatasi tak lama lagi bila streamyx dah dipasang di rumah nanti.



Duduk di luar ni sebenarnya ada baik dan buruknya. Baiknya sebab balik rumah memang hilang stress sebab kawasan rumah yang agak luas berbanding bilik yang hanya ada katil dan meja study seperti di kolej dulu. Selain tu, di rumah ni boleh masak dan makan anytime my stomach desires, hehe. Tapi yang kurang bestnya bayarannya mahal sikit berbanding kolej dan dah jarang dapat dengar pengisian di surau kolej. Hanya pengisian di IKIM dan usrah seminggu sekali yang mengisi rohani saya daripada kosong.


Dari sudut pelajaran, sudah 4 minggu saya berada di tahun tiga fakulti pergigian UM. Dan perkenalan dengan staf-staf yang baru dan semestinya pensyarah-pensyarah baru kepada kami yang baru naik tahun klinikal ni, merupakan titik tolak baru dalam hidup saya. Cabaran bakal bermula; saya tidak lagi belajar teori saja, tapi harus diaplikasikan kepada pesakit saya, and with that, I mean REAL patient.


Semenjak saya menjejakkan kaki di UM ini, saya sedar perjalanan hidup selama 5 tahun ini sememangnya akan mengubah saya. Dan apa yang paling saya harapkan biarlah perubahan itu satu perubahan yang positif. Saya mengharapkan saya semakin yakin, dan keyakinan itu adalah berteraskan kepada bertambahnya keyakinan saya kepada ALLAH. Saya mengharapkan saya semakin bijak berkomunikasi dan biarlah ia terjadi kerana ilmu yang penuh di dada, dan bukan omongan sembarangan. Saya mengharapkan saya akan bertemu dengan ramai kawan dan saya mengharapkan mereka adalah sahabat yang ikhlas dan mencintai saya kerana cinta mereka kepada ALLAH.


Namun, saya hanya mampu berharap dan berdoa. Sesungguhnya apa yang paling saya takutkan ialah kalau-kalau tahun klinikal ini akan menyebabkan seseorang itu menjadi seorang yang pentingkan diri sendiri, yang hilang sifat jujur dan prihatinnya dan seorang yang lupa akan niat asalnya untuk menuntut ilmu. Na'uzhubillah.


Daripada Amirul Mukminin Abu Hafsin 'Umar ibn al-Katthab r.a. beliau berkata: Aku mendengar Rasulullah SAW bersabda:

Bahawa sesungguhnya setiap amalan itu bergantung kepada niat, dan bahawa sesungguhnya bagi setiap orang apa yang dia niatkan. Barangsiapa yang hijrahnya menuju kepada Allah dan RasulNya, maka hijrahnya kepada Allah dan RasulNya. Barangsiapa yang hijrahnya kerana dunia yang dia mahu mencari habuannya, atau kerana seorang perempuan yang dia mahu kahwininya, maka hijrahnya ke arah perkara yang ditujuinya itu. (HR Bukhari dan Muslim)



Sesungguhnya niat adalah asas kepada segala amalan yang dilakukan. Dan saya amat takut jika ada ketika niat saya untuk belajar di UM ni ter'deviate' daripada apa yang sepatutnya. Maka dengan itu saya mengharapkan doa anda dan sudah tentu doa saya sendiri supaya kita sentiasa berada di jalan yang lurus untuk menggapai redhaNya. Jika ketika belajar pun niat kita sudah salah, apatah lagi bila dah bekerja nanti? Mungkin nanti kita hanya akan bekerja dan terus bekerja untuk menjadi hamba dunia saja, semuanya kerana asas atau niat yang sudah awal-awal lagi salah. Astaghfirullah



Oh ya, speaking of niat, jangan lupa pasang niat dan azam untuk menjadikan Ramadhan yang bakal menjelang kali ini adalah yang terbaik daripada sebelumnya. Since Ramadhan only comes once in a year and we are not really sure whether we will be seeing Ramadhan again next time, so lets just make this Ramadhan the best Ramadhan ever! ( in terms of ibadah I mean, not the food :P) And dont forget to pray for our brothers and sisters in Palestine and all over the world too, for them to go through this month with strength, patience and hearts full of iman. May Allah protect them, ameen! Till then, take care and Ramadhan Kareem!





IZ: Akan melakukan suntikan local anaesthesia buat kali pertama dalam seumur hidup hari Isnin ni. Cemas juga ni. Semoga orang yang disuntik nanti selamat-selamat saje, huhu.




Read More

July 6, 2010

Pictures that tell a thousand stories

| 2 comments

Ok, tak ada lah sampai thousands kan, tapi ada la juga ceritanya. Untuk entry ini, biar saya perkenalkan anda dengan sebahagian koleksi gambar dalam fon saya



Ni adik-beradik Gucci (bottom) dan Chanel (top). Istimewanya Gucci dan Chanel sebab dia orang datang jauh dari Perak, sebabnya mereka berdua ni sebenarnya ialah hadiah daripada Opah Ani sebab dia ada banyak sangat kucing, jadi Opah bagi lah kami sikit. Gucci dan Chanel suka makan nasi lauk ikan, tapi kadang-kadang Gucci suka curi-curi makan ikan kecik kat dalam kolam kat taman rumah, which makes Ayah so doubtful in getting anymore fishes which also leads to a pond with no fish in it.. aigoo, Gucci Gucci




Bukan nak pilih kasih, tapi kalau nak compare dengan Gucci, Chanel lagi comel kot sebab dia lagi tembam dan suka buat aksi pelik-pelik macam pic dia tengah tidur ni. Lepas tu Chanel kalau bersin lagi la comel.. 'Achem!"



SS2 Murni's Pink Panther


Siapa yang duduk PJ rasanya mesti pernah dengar pasal restoran Murni ni kan, sebab kedai dia popular dengan nama-nama makanan yang pelik-pelik macam air atas ni, dan kuantiti yang banyak. Kalau datang sini, pastikan anda betul-betul lapar atau pastikan ada seorang dua yang tak makan so that dia boleh habiskan kawan-kawan lain punya makanan. Macam air ni, brain freeze saya dibuatnya, lepas tu macam-macam pulak dia masukkan dalam air ni, termasuklah tembikai (yang dia potong besar-besar) dan longan dan macam ada buah lain tapi tak ingat apa.

Tapi yang paling istimewa pasal restoran ni ialah keupayaan waiter dia ambil order without pen and papers in hand! Cuba lah pergi dan duduk penuh satu meja tu sampai 10 orang, waiter tu mesti ingat punya setiap tempahan kita. Dah tu, lepas dia pergi meja kita terus dia ambil order from meja lain pulak, which also, a table of 10 jugak. Kagum dengan waiters kat situ, daya hafalan yang sangat bagus. Mungkin lepas ni boleh tukar profesion, ambil law mungkin? Atau dengan bakat yang ada, mungkin boleh juga jadi para hafiz dan hafizah!





My first cupcakes attempt

Yes, I know the decoration is horrible, but to those buttercream cake fans out there, I can guarantee you the taste! These cupcakes' decorations were made by me, (hence explains the not-so-nice deco) at Aniz Baking Centre, a centre for students who wish to learn making cakes, pastries and cookies owned by Chef Noraini,who is well-known for her talent in the 'cake and cookies field'. But the cakes themselves were made by all of the students that came that day who did exactly what did the chef ordered us to do. Thanks for your time chef! InshaAllah, lepas ni nak ke kelas kek fondan pulak :)





Aaa nak baca semua buku ni! Tapi cuti tinggal sikit dan minggu ni pulak banyak kerja yang perlu diselesaikan. Rasa macam nak cuti je lagi, tapi rasa tak nak jugak sebab susah nya nak disiplinkan diri waktu cuti yang sangat panjang. Kan? So lets get back to work and be more productive! Jadi hari Sabtu ni inshaAllah saya akan berangkat ke rumah baru dan hari Isnin bermula lah 'kerjaya' sebagai student tahun ketiga, Fakulti Pergigian UM. Takut, yet excited. Doakan saya supaya menjadi sangat cekal menghadapi tahun klinikal nanti ya. Okay, sampai sini dulu. May Allah bless you guys always, take care and assalamu'alaikum :D




Read More

June 30, 2010

Reluctance Zero

| 2 comments
Sometimes,

As much as we want to make the people around us happy, they never make an attempt to make us happy

As much as we want to make everybody around us feel important, they never see us as someone that worth the thought

As much as we dont want to let the people around us down or disappoint them, they actually have the talent to make us disappointed


BUT,
Does that mean we should stop doing what is good to do just because some people failed to do like we did to them?


NO! Absolutely not! You see dear friends, this life is rather short, and we never know when will be our turn to return to Him. So why not we use every single time, every single moment in our lives at its best?


Yes, I understand that some of us might feel tired of being kind to people yet they never appreciate it. But hey, like what I've mentioned in my post months ago, the two angles, Raqeeb and Atid are actually writing down every deed that we do! So na-ah, there should never be the feeling of reluctance in being kind to people. If they dont appreciate you, Allah will.. and it is all that matters!


Hmm perhaps Winnie the Pooh was right when he once mentioned:


A little consideration, a little thought for others, makes all the difference


Yup, if there are some considerations being shown, maybe things are going to be a little bit better. Or shall I say, a LOT better.
Read More

May 28, 2010

Kita masih belum faham

| 6 comments

Kemenangan Rima Fakih dalam Miss USA baru-baru ini telah mencetuskan kontroversi. Rima, seorang Arab-American telah dinobatan sebagai pemenang dalam pertandingan ratu cantik dan memewaskan puluhan yang lain. Tapi, kenapa kemenangan Rima mencetuskan kontroversi ya?



Di Amerika
Rima adalah berbangsa Arab. Sudah beberapa tahunnya masyarakat Amerika bersikap prejudis terhadap bangsa Arab dan kejadian 11 september tambah memburukkan keadaan. Di Amerika, apa-apa yang berkaitan dengan Islam turut dibenci, tapi saya tahu bukan semua, hanya sesetengah masyarakat Amerika yang tidak mengkaji dan hanya bersumberkan CNN sebagai wadah utama berita mereka.



Ada satu ketika, lelaki berbangsa sikh turut diserang kerana orang ramai menyangkanya seorang muslim kerana janggut yang disimpannya. Wanita yang memakai tudung, lelaki yang mempunyai nama seorang muslim turut menjadi mangsa diskriminasi. Dan saya pun agak terkejut kerana Rima berjaya dinobatkan sebagai pemenang, seumpama ada konspirasi yang dilakukan pihak penganjur. Bukan, saya bukanlah bersikap paranoid terhadap mereka, tapi sudah tentulah tindakan mereka menyebabkan umat Islam bersuara. Ya, sudah tentu kita marah apabila mengetahui seorang wanita Islam menyertai pertandingan seperti ini dan mempamerkan auratnya di khalayak. Saya pasti pihak penganjur juga sedar akan hakikat ini tapi masih lagi memberi kemenangan kepadanya untuk melihat bagaimana reaksi kita.



Filem My name is Khan sedikit sebanyak mempamerkan masalah yang dihadapi umat Islam di Amerika terutamanya pasca 11 September


Dan hakikatnya, ya! Ramai muslim yang memberikan reaksi negatif terhadap kemenangannya. Sama juga dengan tindakan kartunis Amerika yang melancarkan 'Everybody Draw Muhammad Day'. Mereka tahu kita akan marah, tapi sengaja di ada-adakan perkara seperti itu. Cuma apa yang menyedihkan, ramai yang marah dan mengamuk, (saya juga marah) tapi ramai juga antara kita yang tidak pun menjadikan sunnah Rasul sebagai panduan hidup kita, tapi dia punya mengamuk lebih hebat dari yang lain. Rasulullah pasti sedih sekiranya tahu ada yang menghinanya, tapi Rasulullah pasti juga sedih bila mengetahui umatnya sendiri tidak mengamalkan apa yang telah diajarkannya-kita masih lagi leka, masih lagi melakukan kemungkaran.. Either way around, bukankah kedua-duanya juga adalah penghinaan kepada Nabi Muhammad s.a.w? Astaghfirullah..


Baca sini utk artikel menarik mengenai isu Rima dan wanita Arab yang lain.




Di Malaysia
Facebook sememangnya satu medium terbaik untuk mengenal kerenah manusia. Lucu sungguh bila membaca macam-macam group yang ditubuhkan dan beribu-ribu orang yang join ataupun 'like' group tersebut. Ada ketikanya lucu, dan ada ketikanya juga menyakitkan hati.



Saya pernah terbaca mengenai satu group yang bernama lebih kurang begini 'benci perempuan yang pakai tudung hanya sebagai alas'. Pada pendapat saya, ia adalah satu benda yang bagus, sekurang-kurangnya ada yang concern dengan perkara sebegini. Cuma mungkin mereka patut tukar nama group itu kepada 'benci perbuatan yang hanya pakai tudung sebagai alas', sebabnya kita tak pernah diajar untuk membenci orang, tapi hanya untuk membenci perbuatan mungkarnya saja.



Tapi orang yang 'menglike' group tersebut pula yang buat saya garu kepala. Saya faham mereka tak suka, tapi tak perlulah sampai nak keluarkan kata-kata yang tak sedap didengar. Dan yang paling 'best', orang yang kuat mengutuk tu pula tak pun pakai tudung. Mengapa ya? Adakah mereka merasakan kedudukan mereka lebih mulia kerana mereka 'tidak mempermainkan agama' berbanding mereka yang bertudung tapi tak sempurna itu? (saya difahamkan itulah alasan yang diberi segelintir mereka) Hmmph.


Sabda Rasulullah kepada Asma’ binti Abu Bakar,

Wahai Asma’ sesungguhnya seorang wanita itu apabila telah baligh (haidh) maka tidak boleh baginya menampakkan tubuhnya kecuali ini dan ini, seraya menunjukkan wajah dan telapak tangannya.” [HR Abu Dawud]


-maka, tiada exception untuk itu. Sebagai seorang muslim, tanggungjawab kita sudah tentu sami'na wa ata'na, kami dengar dan kami taat.



Hijab, adalah umpama satu hadiah daripada Islam untuk wanita. Dengan hijab, kita merasa kita selamat dan terpelihara, dengan syarat anggota badan ditutup rapi sebagaimana yang dianjurkan syarak. Manisnya wanita, andai diri sentiasa dijaga, kata-katanya lembut dan bukan yang buruk, akhlaknya indah mempesona. Dengan hanya membaca ayat ini, kita sendiri merasa indah bukan? Apatah lagi bila bertemu dengan wanita sebegini. InshaAllah, my dear sisters, masih belum terlambat untuk untuk kita menjadi wanita acuan Islam yang sebenar.



Baca sini untuk artikel mengenai aurat oleh Ustaz Zaharuddin, who, obviously, lebih layak untuk membicarakan perihal ini.



Saya bukanlah orang terbaik untuk bercakap mengenai hal-hal ini. Tapi inilah yang saya rasakan, dan saya kira wajar untuk dikongsikan. Banyak perkara yang kita masih lagi tak faham, tapi masih belum lagi terlambat untuk memahaminya. Mudah-mudahan Allah sentiasa sinari hidup kita dengan cahaya hidayahNya, dan menjauhkan kita dari kemungkaran. Wallahu'alam.








IZ: Tak berjaya mendapat kerja. Mungkin hanya gunakan cuti ini untuk mantapkan ilmu bakeri. Eheh :)

Read More

May 19, 2010

If only...

| 3 comments
Abu Hurairah reported: The Prophet (peace and blessings be upon him said) "A strong believer is better and dearer to Allah than a weak one, and both are good. Adhere to that which is beneficial for you. Keep asking Allah for help and do not refrain from it. (If you are afflicted in anyways), do not say: 'If I had taken this or that step, it would have resulted into such and such,' but say only: 'Allah so determined and did as He willed. The word 'if'; opens the gates of satanic (thoughts)" (Muslim)




Subhanallah, how accurate can this hadith be? I always said that before.. if only this, if only that.. not knowing that it opens the gates of satanic thoughts! Astaghfirullah.. Forgive me Ya Allah..



Do you realize that saying these kind of 'if' words made us feel regret on the things that we've done? No, not the sin that we do for sins are surely the things that we must feel regret about. And if you feel regret about the sin, repent for it for Allah is indeed the Most Merciful. But what I mean here is, its like when things that we hope for did not turn out as it should be, we started to say these kind of words. For example, ' If only it was me who drove the car, the accident would not have happened!'



Whether we realize it or not, when we say these words, we are actually questioning our 6th pillar of iman, that is to believe in qada' and qadar. And that is obviously shaking our aqidah in this religion- na'uzhubillah! Some people have already told me that saying 'kalau' is not good, and now I totally understand why, together with the solid reason given by our beloved prophet.



Now as we understand this, life is much easier isnt it? No regret, just keep going on and try to persevere in what we do. If Allah has said ' kun fayakun', then it surely is going to be like that. So whats with the regret?







IZ: Hari ni nak pergi cari kerja, tapi tak tahulah ada ke tak orang yang nak ambil pekerja yang boleh kerja tak sampai dua bulan pastu 16 jun dan 3 hari selepas tu nak cuti. Hmmp.

Read More

May 5, 2010

Seeing health from different perspective

| 0 comments
I used to be the kind of person who did not really bother about my health. I just ate everything that I liked, and did not really concern about the calories and fats in each servings. And exercise? The word sounds kind of alien to me, years ago.



I can still remember when I was in high school, there was a slot for physical exercise /riadah. So most of my friends would play games at the school field whilst I, just enjoyed the afternoon with a nice ice cream I bought at the co-op and went to study at my classroom (its a boarding school by the way, thats why we can go in and out of the classroom as we like, and I was not really a bookworm, its the laziness of doing the exercise that forced me to study :p)



So that was when I was in high school. After I entered PASUM with science line, I then understand the importance of having good meal and healthy lifestyle. I started to control my diet and went for jogging around the lake once or twice a week. Nope, its not about wanting to be thin or looking gorgeous, but its more like understanding the importance of becoming, and look healthy.



But a few days ago, I was told that becoming healthy and looking healthy is not just about us. Believe it or not, becoming healthy can also helps us in achieving Allah's bless. Or in other words, Allah likes it when we are healthy, because it shows that we are grateful for what He has given us.



You see, none of the things that we have belong to us. Our properties, knowledge and skills.. all of them are given to us by Allah, the most Gracious. And of course, our bodies are not excluded. He is Al-Khaliq, the Creator and Al-Wali, the Owner. THE OWNER? Yes, the owner, as only the owner can take control of everything, that is when He wants to switch us off and when to restart us once again, which I'm 110% sure none of us can do that.



Just like in everyday's life.. we do take care of other people's belonging very well when we borrow something from them, right, because they ARE the real owner. And since birth,we have been borrowing our bodies from our Lord and we dont even bother to take care of it? After I realized this, it knocked me real hard. Thanks to a friend of mine who told me this. I kind of took my health for granted since I started my university years.



But dear friends, have you realized that our bodies are so special? Because it functions in automatic kind of way, as we do not really have to control on what our bodies should do. For instance, once you start chewing, can you order the amylase enzyme to be secreted.. ? Like 'Hey amylase, its time to work now, buddy!' Well, it has never happened to me, but do tell me if it happens to you because you must be a not so special person then as you have to do it manually! Aww poor you ;p



And when the processed food starts to enter your stomach, can you order the gastric juice to be secreted? And when should the food/chyme be absorbed? Just because you dont see any toilets around, that doesnt mean you can delay every process that is about to happen (you know what I mean..)




Drink plenty of water is one of the ways to keep us healthy especially in our hectic life schedule


So we can never control them, because our bodies are not and will never be ours. Only the owner can control each and every single thing that happen in the body. So if we just neglect our health, our bodies, dont you think we are being unfair to the owner of it?



I think I've made my point clear enough. If before this we never really take a good care of our health (and dont forget brushing the teeth is one of 'em!), maybe this is the time for a change, for a better and healthier lifestyle. If we are already in the healthy lifestyle, perhaps this is the time to renew the niat of why we so want to be healthy- be it we want to look better, or the fact that we dont want to pay that huge sum of money for our medicine later. Whatever it is, there's one thing we should always remember on what Allah has said in the Quran;



Say: “Truly, my prayer and my service of sacrifice, my life and my death, are (all) for Allah, the Cherisher of the Worlds.
Al-An'am:162



Yup, all that we do is for Him. So lets try out the healthy lifestyle! Starting, say.. today?







Read More

May 1, 2010

Sama, tapi tak serupa

| 3 comments
Salam alaik. Akhirnya ada juga masa untuk coretken sesuatu di sini. Alhamdulillah, saya baru saja selesai peperiksaan akhir semalam. Nak kata lega tak juga, sebab keputusannya tak tau lagi. Tawakkal saja lah nampaknya sekarang ni. Tapi kan, sepanjang saya menghadapi peperiksaan seminggu yang lalu, ada sesuatu perkara yang sering berlegar-legar di fikiran saya. Mari saya kongsikan.


Perasan tak, bila mana kita menghadapi peperiksaan keadaannya sangat dahsyat (berdasarkan pemerhatian saya bila tengok cara orang study) Tidur pun macam tak tidur, makan pun macam tak makan, ibadah..? Ha yang tu saya tak tau, tepuk dada, tanyalah iman bagaimana prestasi ibadah kita pada minggu peperiksaan dan study week pada setiap kali menjelang peperiksaan.


Pokok pangkalnya, usaha kita memang sangat hebat untuk menghadapi exam. Lebih-lebih lagi, yang usahanya last minit. Kopi, tongkat ali, spirulina.. semuanya ada dan digunakan untuk memberi kesegaran waktu study. Alasannya mudah, sebab tak mahu gagal.


Tapi.. adakah usaha kita sehebat itu untuk tak mahu gagal di akhirat nanti? Saya selalu terasa exam itu macam kiamat kecil. Semua orang kelam kabut. (Ni cakap kat diri sendiri jugak sebenarnya ni :[ ) Kita berusaha sehabis baik, baca semua sebab tak tahu apa soalan yang bakal diajukan. Lecturer pun tak kan bagitau punya soalan apa yang keluar.


On the contrary, untuk berjaya di akhirat nanti, Allah dah pun bagitau kena buat apa, dah bagitau soalan bocor pun. Tapi kenapa ya, usaha kita selalu ala kadar saja, biasa-biasa saja? Dalam Al-Quran, Allah berfirman:




Wahai orang-orang yang beriman! Mahukah Aku tunjukkan sesuatu perniagaan yang boleh menyelamatkan kamu dari azab seksa yang tidak terperi sakitnya?
Iaitu, kamu beriman kepada Allah dan rasulNya, serta kamu berjuang membela dan menegakkan ugama Allah dengan harta benda dan diri kamu; yang demikian itulah yang lebih baik bagi kamu, jika kamu hendak mengetahui (hakikat yang sebenarnya). As-Saff : 10-11




Cuba kalau lecturer kita bagi soalan bocor, wah.. dah tentu kita hafal habis-habisan jawapan soalan-soalan tu dan jawab sesempurna yang boleh waktu exam nanti. La ni bila Allah dah bagi soalan bocor , tak pulak kita berusaha sungguh-sungguh untuk penuhi soalan-soalan tu. Aish.. manusia-manusia.. (and that includes me, of course :(( )



Tapi sudah tentu, kiamat yang sebenar dan 'kiamat kecil' ini ada sedikit persamaan bila difikir-fikir. Kalau seseorang tu dah cukup berusaha sepanjang pengajiannya, exam sudah tentu dapat dihadapi dengan tenang dan results pun inshaAllah cemerlang. Begitu juga akhirat yang sebenar nanti. Kalau seseorang itu dah cukup berusaha di dunia untuk lakukan segala perintahNya, tinggalkan segala laranganNya.. sudah tentu dia akan berjaya dengan cemerlang di akhirat nanti. Ini janji Allah. Maka siapakah kita dan layakkah kita untuk persoalkan janji-janjiNya?



Sekali lagi, tepuk dada, tanyalah iman. Rasa-rasanya akal yang Allah beri kepada kita bukannya percuma. Mari sama-sama gunakannya untuk berfikir dan muhasabah diri semula. Semoga Allah beri kita kekuatan dan kesempatan untuk penuhi 'soalan-soalanNya'.. supaya kita semua ni boleh dapat distinction kat akhirat nanti, wallahu'alam.




Read More

March 18, 2010

Rumah sewa

| 13 comments
Salam. Dear friends, hanya nak bertanyakan kalau-kalau ada antara anda yang tau ada rumah berdekatan dengan PPUM untuk disewakan, would you please kindly inform me? Kalau boleh nak di university tower tapi kalau ada yang lain, mana-mana rumah yang berdekatan dengan UM pun ok. Tolong ya. May Allah reward your kindness as I'm desperately in need for a house for the next semester and I have plenty of reasons why I choose not to stay at hostel too. Dan kalau tiada rumah yang kosong untuk disewakan, mana-mana rumah yang ada vacancy dan perlukan penginap pun boleh. I'll just go and have a look first.


I thank you in advance!







IZ: Exams coming soon and yet lots of things to be completed. Doakan urusan saya dipermudahkan ya. Jzklh :)
Read More

February 26, 2010

Carelessness will make you broke

| 4 comments

Kecuaian akan menyebabkan anda papa kedana.


Ya, mungkin itulah ayat yang sesuai menggambarkan keadaan saya ni. Hm 'papa kedana' bunyinya macam seram je. Lets try this one. Kecuaian akan menyebabkan anda kehilangan sejumlah wang biasiswa yang sepatutnya digunakan untuk keperluan yang lain tapi terpaksa diterbangkan duit itu untuk mengganti benda yang tak sepatutnya diganti lalu menyebabkan anda berasa geram dengan diri sendiri. Uhm sounds better kot. Huwaa~.


Setiap orang pastinya dikurniakan pelbagai anugerah, pelbagai kelemahan. Dan kalau ditanya apa kelemahan yang ingin saya atasi sekarang ni, mungkin untuk menjadi seorang yang kurang cuai.


Semenjak menyertai bidang dentistry ini, saya sedar kecuaian bukanlah perkara main-main. Di waktu pre-clinical ini pun telah ditekankan betapa pentingnya seorang pelajar pergigian itu untuk menjadi begitu berhati-hati dalam setiap kerjanya. Dan saya percaya, bukan saja dentist, malah setiap apa pekerjaan pun kalau tercuai akan ada banyak masalah yang menanti.



Seorang doktor, kalau ada kecuaian dalam merawat pesakit, bersedialah menghadapi saman daripada pesakit tersebut dan keluarganya. Dan tambah menekankan emosi, mungkin si pesakit akan minta kesnya dilaporkan di muka depan akhbar perdana. Seorang arkitek atau jurutera, kalau cuai dalam mereka bentuk bangunan atau calculation yang dibuat, mungkin akan menyebabkan ketidakstabilan bangunan yang dibina, disaman dan hilang kepercayaan client. Pendek kata, dalam setiap pekerjaan yang kita lakukan, jangan cuai.


Dan sehingga kini saya kira dah begitu banyak duit yang terbang kerana kecuaian saya di operative technique lab. Okay, lets do some calculations


Anggaran perbelanjaan Izyan sepanjang berada di optech lab:


Re-do cavity preparation di gigi cavo minggu ini: 2xrm 5=rm 10
Hilang wax knife (diguna utk manipulate wax utk buat gigi palsu) :1xrm 15=rm 15
Dental bur (diguna utk drill gigi), setakat ni 5 bur kot yang dah hilang/patah: 5xrm5=rm 25
Re-do resin block (tak tau nak explain macam mana):1xrm5=rm 5
Misplace tray/orang lain terambil (diguna utk letak instruments):1xrm 12=12
Le Cron carver hilang jugak : 1xrm5 (kalau x silap)=rm 5
Gates glidden bur patah: 1xrm2=rm 2


Total=RM 74 ( hanya anggaran kasar, rasanya memang lebih daripada jumlah ni)


-collection of dental burs that went missing :(-


Its not about the lost of the money that makes me really frustrated. I have to say its because of my carelessness that causes me to lose the money that makes me feel irritated. I mean, we all have our own budget.. ie how much we should spend this month, how much should we save and now I seem to have lost it because of my carelessness, which is something that I should be able to avoid.



Huu.. dengan baki sebulan lebih lagi di optech, saya tak tahu berapa lagi wang yang perlu saya 'spare'kan kalau-kalau berlaku lagi kecuaian di optech. Spending money in optech is one thing, but I heard that the money that should be spent in clinical years is a lot more. I think I should find a part-time job (if I manage to get the long break) after this. What is it eh.. a cool and fun job to do. Oh! Maybe I should go babysitting some babies! Sounds fun, sounds fun! The only problem is.. where on earth I can find babies? And which mother would send their children to an unskilled babysitter like me?



I dont know.. I think I'm going to keep searching.. I shall find the answer soon and I'll let you know if I found one. Well, only if you are interested to know. Till then!




Read More

About Me

25. Aim to live with the principle of to love for others what I love for my self. A dentist by profession. A Muslim by religion. A Dai'yah by action ( well at least that's what I hope I am) My writings are usually of reflections on matters happening around me.

Recent Posts

Followers