• Korea Selatan: Pandangan Sisi Dari Seorang Muslimah

    Written by Izyan Zainuddin  December 14, 2010   Comments »

    Syukur alhamdulillah, 4 hingga 11 Disember yang lalu, saya dan keluarga berpeluang untuk melancong ke Korea Selatan. Pengalamannnya, memang tiada tandingan. Walaubagaimanapun, benarlah kata pepatah, hujan emas di negeri orang, hujan batu di negeri sendiri, lebih baik di negeri sendiri.

  • Moist Banana cake

    Written by Izyan Zainuddin  May 26, 2011   Comments »

    Terbaru, saya sempat buat moist banana cake yang saya rasakan adalah satu kejayaan sebab dulu pernah juga saya buat kek pisang , tapi bila dah masak jadi macam bingka pulak :(Anyways, resepi ini sangat mudah. Kalau tak ada mixer, guna saja spatula untuk mengacau. Dan kalau tak ada oven, guna saja pengukus...

  • A Glimpse of Jalan TAR

    Written by Izyan Zainuddin  February 15, 2011   Comments »

    Saya selalu suka untuk 'bersightseeing'. Jadi, bila diajak untuk teman kakak saya beli tudung di Jalan TAR, sudah tentu saya tak menolak. Bukan nak beli barang sangat pun, tapi saja nak lihat keadaan di sana sebab dah lama sangat tak ke Jalan TAR, tambahan pula sekarang tengah cuti seminggu. Perfect timing, tak perlu pening dulu fikir pasal kelas dan klinik....

  • Kita Masih Belum Faham

    Written by Izyan Zainuddin  May 28, 2010   Comments »

    Kemenangan Rima Fakih dalam Miss USA baru-baru ini telah mencetuskan kontroversi. Rima, seorang Arab-American telah dinobatan sebagai pemenang dalam pertandingan ratu cantik dan memewaskan puluhan yang lain. Tapi, kenapa kemenangan Rima mencetuskan kontroversi ya?

February 19, 2012

#That Awkward Moment


Assalamualaikum. Hi. Hope that everybody is doing just fine. I just recovered from a fever 2 days back and feeling better now, alhamdulillah. I guess the body can't yet adapt to the new life routine after a long break- with classes, clinics, labs.. hence, the fever. But knowing the fact that Allah is so merciful that He forgives the sins of one who is being inflicted with diseases and trials, the fever seems like nothing but a blessing in fact. Isn't it amazing how Islam can make your life so calm and positive? I just love being a Muslim :)

Anyways, 2 posts before this were in Malay so this one is going to be in English and I really hope that you don't mind with it, as I feel much better writing my experience in English. Because sometimes, I find my self struggling when trying to write in Malay, as I tried not to be too 'skema' when writing a post and not to be too laid back as well. So writing in English seems just fine :)

Right. Back to the topic.

I believe that most of us have, at least once, experienced an awkward moment in our life. Or it is also so common among us that it has even become a trending tweet on twitter (to those who have twitter account, u know what I mean). And yes, recently, I was experiencing this awkward moment and here's my story.

Right after me and my group went back from our visit to a kindergarten for our Community Dentistry project, we decided to have our lunch outside of the faculty since well, we were not at the faculty? lol. And so we went to the nearest restaurant and had our lunch there. All 14 of us. So there I sat, next to my Indian classmate, in front of my Chinese friends and with the same table of my Malay friend. Talk about implementing 1 Malaysia. Heh.

After we made the order and waited for the food to come, suddenly my Chinese friend, a guy, said.. 'Siapa kat sini yang paling alim?' and I was like.. what a weird question! So everybody keep saying they are (in joking kind of way) but suddenly my friend next to me said.. 'Here, beside me' ( pointing to me), and everybody went silent and they all together said 'Well.. ya ya, could be.." and nodded in agreement. And I, in my heart said.. 'This is indeed an awkward moment!'

I actually, was about to burst into laughter but I just smiled at that time. No, I wasnt going to laugh because the fact is not tue and I tried to deny it.. but it's another way around. Deep in my heart I feel blessed, and happy and speechless because first, the question was raised by a non-muslim, or rather, a not-yet Muslim inshaAllah.. and secondly, it is a not-yet Muslim too who acknowledge my religious level! So I really feel amazing because alhamdulilllah, if this is really true, I guess I have a little bit succeeded in becoming an ambassador of my religion at the faculty. Yay! Alhamdulillah!

You see, I'm not trying to brag here about me being religious and all that. Some people even feel very shy and tried to deny it when people say they are becoming more religious. So I guess it is not something for people to feel proud about. From a big hijab, one will then make it shorter and shorter, only to fit into the crowd and to be regarded as cool, as they can mingle with a lot of people- regardless the gender of their company even. Na'udzubillah. It is rather sad for people to think that to do what MOST people do is cool because the reality is, it is not. But I, on the other hand, feels very very happy if people see me as someone who's being religious. Or strange. Or different from them. Alhamdulillah for such feeling Ya Allah :))

It has been authentically narrated from the Messenger of Allaah (salallaahu ‘alaihiwasallam) in the Saheeh Hadeeth [Ibn Maajah, kitaab al fitan 3986] and also [Sahih Muslim :The Book of Faith (Kitab Al-Iman): Book 1 : Hadith 270], who said: 

'Islam began as something strange and it will return strange as it began, so glad tidings for the strangers'

The conversation then went on and on. We talked about our customs and classes and getting married until he asked this question that I know although it was asked generally to all, but I can see that his eyes were actually landed on my eyes. He then said;

"So I was asking Nur (our friend from another group of this batch) where did she go during Valentine's Day with her boyfriend and she said she didnt celebrate Valentine's Day. Hence she and her boyfriend did not go out that night. Is there any specific Valentine's Day among Muslims that I dont know?"

"Well.. No," I answered. Since most of them think that I'm the most religious there, I guess I shall be the one to answer the question. I then continued as everybody seems like wanting an explanation.

"We, Muslims believe that we do not need a special day to express our love to our loved ones. Why can't we just tell them that we love them every single day? And if by giving presents indicate the true meaning of love, shouldn't it be done, like.. every week or every month? As love is universal, so does expressing it, right? "

 Brief silent.

 "And one more thing, it is also prohibited for Muslims to celebrate something that is not in line with what the religion is teaching. Erm, so what is the history of this Valentine's Day anyway? If you don't mind me asking?"

He answered

"Well, Valentine's Day has got nothing to do with love actually" From the tone of his voice I know he was trying to justify the relevance of V Day and it is okay for Muslims to celebrate it as it is not something haram for us, or simply put,  not a day for boyfriend and girlfriend. "It is actually the day of the death of a monk" He concluded.

"Oh! Then why are these people celebrating the day of the death of a person?" I questioned. But he just said.. "Ya, its a long story I believe.. I'm not very sure about that.."

Then the food came and everybody just forget about the conversation and started eating. So thats it.

After we came back and headed to the faculty, I just cant get the conversation we had out of my head. Here are my conclusions about what happened that day.

1) I believe that this friend of mine has always been wanting to ask questions about Islam, but he just dont have the opportunity to do so. And it is just sad if this thing keeps happening among our other not-yet Muslim friends. We seem to be living in our comfort zone, thinking that we've done good enough for ourselves without even trying to explain to them what Islam is all about and subsequently inviting them in. Therefore, I guess it is not wrong for us Muslims to sometimes have a cup of coffee with friends of other religions because inshaAllahu taala it is not just foods that we have together are going to be awesome, but let the food for their soul be awesome too.

2) It is necessary, I mean REALLY necessary for Muslims to equip themselves with knowledge of this deen. I really wish that I can quote a verse from the Quran or a hadith during this conversation but sadly, I couldnt think of one. Only after I got back, this hadith about confessing love to someone when we think that we actually love that person, crossed my mind.

A man was sitting with our Holy Prophet when another one passed. The sitting one said, "O Messenger of ALLAH! I love this man." The Prophet said, "Have you told him?" The man said, "No." The Prophet said, "Tell him!" The man rose to his feet and went to the man who was passing by and said, "I love you for the sake of ALLAH." He said, "May ALLAH for whose sake you love me, love you in return!" 

 Allah.. May Allah forgive me for my forgetfulness and aid me some other time. Ameen

3) Be proud of our religion! Never feel afraid to talk about Islam regardless to friends of similar, or different religion. Sometimes you are just going to be surprised by the results you got. You may think that this person who often wear inappropriately (for Muslim girls) will have no interest at all about Islam, but dear, I've experienced the opposite. Alhamdulillah  we now often talk about Islam during our free time and inshaAllah, I can see that she is becoming a better Muslimah day by day.

So that's all for now I guess. Would love to read your experience as well if you have experienced any. Till then, take care. Barakallahu feekum!
Read More

February 9, 2012

Kembara India 2012



Alhamdulillah, sudah seminggu saya kembali dari kembara di bumi India. Kalau bukan kerana besarnya kasih sayang Allah, tidak mungkin saya dapat ke sana, melihat budaya berbeza dan mengenali insan-insan istimewa di sana. Maka saya kembalikan puji-pujian dan syukur kepada Allah- Subhanallah, Alhamdulillah, Allahuakbar.

Dan sombongnya saya jika setelah seminggu lamanya saya di sana tapi tak pun mengambil peluang untuk berkongsi ibrah dan pengalaman di India. Maka saya coretkan post ini, mudah-mudahan dapat memberi manfaat kepada yang membaca inshaAllahu ta'ala.

Perginya saya dan keluarga ke India pada 27 Januari yang lalu bukanlah kerana apa-apa misi penting seperti yang ditanyakan kepada saya oleh rakan-rakan, tapi sekadar mengikut kehendak ayah tersayang yang mahu sangat melihat Taj Mahal secara 'live' Jadi ketika diajak untuk ikut serta, memang laju saja saya nyatakan persetujuan. Siapa yang tak suka travel, ye tak? Tambahan pula insan yang tak berharta macam saya ni memang haruslah mengharapkan belas ihsan ayahanda dan bonda untuk belanja trip ke sana. Huhu.

Menjejakkan kaki ke India jam 8.30 malam waktu tempatan (2 jam 30 min awal dari waktu Malaysia), kami ( saya, ibu, ayah,kakak serta pakcik dan makcik) disambut cuaca damai dan selesa dengan suhu 15 darjah celcius. Terus check-in di Hotel Rockwell Plaza di Karol Bagh, New Delhi, hari pertama berakhir dengan merefleksi apa yang sudah saya lalui pada hari tersebut. Daripada gelagat penumpang di dalam pesawat yang tak henti-henti memesan beer sehingga pramugara tidak mahu lagi menjual kepadanya sehinggalah ke pemandangan menyedihkan ketika masuk ke bandar New Delhi. Tidak pernah seumur hidup saya melihat sebegitu ramai orang yang 'homeless' di satu bandar dan tambah lebih menyedihkan, apabila mereka terpaksa menyalakan unggun api untuk memanaskan badan. Tiada baju panas, tiada heater, tiada tempat perlindungan. Hanya selimut lusuh dan unggun api yang mampu mereka miliki untuk merasa sedikit selesa. Allah..

Hari 2
Hari kedua kami dibawa untuk bersiar-siar di kota New Delhi. Bermula dengan melawat Jama Masjid di Old Delhi dan menaiki beca di Chandi Chowk, kemudian ke India Gate. Rancangan untuk ke Raj Ghat iaitu tempat memorial Mahatma Gandhi dan President's House terpaksa dibatalkan kerana penutupan tempat tersebut sempena Hari Republik India yang disambut dua hari sebelum kedatangan kami.

  Jama Masjid 

Dengan India menjadi negara yang padat populasinya, tidak dapat tidak, kami harus berdepan dengan trafik yang padat dan lautan manusia di mana saja kami berada. Sehingga boleh saya katakan, mata saya langsung jadi letih kerana melihat terlalu ramai manusia. Kami difahamkan di bandar New Delhi sahaja, populasinya ada lebih kurang 20 juta orang, sedangkan di seluruh Malaysia populasinya hanya lebih kurang 28 juta orang. Jadi tidak hairanlah begitu ramai manusia yang kelihatan di bandar tersebut, dan mungkin atas sebab itu  dan kesukaran mendapat pekerjaan, ramai yang terpaksa minta sedekah demi sesuap nasi.

Hari 3
Jam 9 pagi, kami bersedia untuk check-out dan menuju ke Agra. Perjalanan ke Agra mengambil masa dalam lebih kurang 5 jam. Dan pada pendapat saya, pengalaman paling berharga saya di India adalah ketika berada dalam bas. Melihat ragam manusia yang pelbagai di jalan raya adakalanya mencuit hati, dan ada juga yang menyedihkan.

Meneliti pembangunan di India, sukar untuk saya nyatakan tahap kemodenan mereka. Adakalanya rumah-rumah mereka besar-besar belaka dan mall mereka pula tak kurang canggihnya, dan kadang-kala rumah setinggan yang diperbuat daripada ranting-ranting pokok dan plastik-plastik pun banyak juga di India. Jurang kehidupan mereka terlalu ketara. Rata-rata mereka yang bekerja bukan untuk produktiviti negara, tapi lebih kepada untuk mendapatkan rezeki untuk hari itu saja. Maka adik-adik seawal umur 7 tahun yang sepatutnya ke sekolah sudah mula membanting tulang bekerja itu dan ini, menjual itu demi mencari rezeki untuk diri dan keluarga.

                                     Pemandangan 'unik' ketika masuk ke kota Agra

Sampai di Agra dan check-in di hotel, kami dibawa melihat kebanggaan India, Taj Mahal. MashaAllah, memang tak dapat  dinafikan kecantikan monumen Taj Mahal tersebut. Walaupun ramai yang terpesona dengan kisah cinta Shah Jahan kepada isterinya, tapi entahlah, saya kira agak kejam sebenarnya untuk merekrut beribu-ribu rakyat yang akhirnya menyebabkan kematian mereka semata-mata untuk membuktikan kesungguhan cintanya kepada si isteri. Walaubagaimanapun, saya tetap kagum dengan kebolehan mereka pada zaman tersebut. Kaligrafi Quran yang sangat indah dan marbel-marbel yang diukir di dinding Taj Mahal memang membuatkan saya faham kenapa Taj Mahal diiktiraf sebagai keajaiban dunia.

Hari 4
Hari keempat kami bersedia untuk ke Jaipur yang memakan masa 5 jam dari Agra. Sempat berhenti sebentar untuk mencuba samosa yang sangat sedap dan kopi panas yang menambahkan kesegaran dan tenaga untuk meneruskan perjalanan.

Saya masih ingat pengalaman ketika sudah sampai di kota Jaipur. Disebabkan masa sudah suntuk untuk jamak akhir di hotel, kami membuat keputusan untuk solat di salah satu masjid di sana.

Pada awalnya saya agak gembira juga bila dah masuk ke Jaipur, melihat banyaknya universiti dan kolej-kolej, jalan rayanya juga agak moden, jadi di sudut hati saya berbisik ..'InshaAllah masjid dia bersih kot..' Alhamdulillah akhirnya setelah masuk ke kampung-kampung di sana, akhirnya kami berjaya menunaikan kewajipan kami di sebuah masjid mini di sebuah kampung, walaupun tak begitu cantik dan bersih seperti sangkaan saya, tapi masih ok untuk kami tunaikan kewajipan kepada Allah. Alhamdulillah.

 Salah satu perkampungan di Jaipur

Peristiwa lucu yang tak dapat saya lupakan ialah ketika kami keluar saja daripada masjid, boleh kata hampir seluruh kampung menunggu di luar masjid untuk melihat kami. Mungkin sudah berpuluh tahun agaknya tak pernah ada orang yang features nya berbeza daripada mereka yang masuk ke kampung tersebut, jadi kami dilihat sangat pelik pulak -_- Huhu. Sayu hati melihat penduduk dan kemudahan di sana. Masjid yang kecil dan sudah luntur warnanya, kitab-kitab yang sudah usang.. dalam hati, saya berdoa moga-moga akan ada Sang Pencerah yang datang ke kawasan tersebut, menyeru kepada Islam yang sebenarnya, menyubur 'izzah dalam hati setiap Muslim di sana. Allahumma ameen.

Destinasi kami seterusnya ialah ke kedai jewellery. Uniknya, kedai jewellery di sana terdapat di kawasan yang agak terpencil dan berada di kawasan perumahan. Oleh kerana saya dan keluarga bukanlah peminat jewellery, maka banyak masa dihabiskan dengan berjalan di kawasan sekitar. Sekali lagi, adik-adik yang sedang bermain di luar rumah begitu teruja bila nampak kami. Dan bertambah-tambah teruja lagi bila dihulur coklat dan biskut kepada mereka. Tatkala saya minta untuk bergambar dengan adik-adik ni, bukan main seronok semuanya. Safiyya (yang saya tahu namanya lepas abangnya memanggilnya dengan nama tersebut) terus ambil tudung baru, berwarna pink. Mungkin kerana ingin kelihatan cantik dalam gambar nanti. MashaAllah, those kids are cute ^^

                                                          Safiyya dan rakan-rakan :)

Dua hari berada di Jaipur kami berpeluang melihat tinggalan sejarah maharaja Rajasthan, masuk ke istana mereka, berpeluang untuk menaiki gajah dan mempelajari sedikit bidang astronomi, hasil daripada kebijaksanaan  rakyat Jaipur dahulu kala. Jaipur sememangnya kota yang wajib dilawati sekiranya anda ke India.

Hari 6
Hari keenam kami bertolak semula ke Delhi. Sekali lagi, trafik di India benar-benar boleh membuatkan kami sakit jantung jadinya. Sudah tak terkira berapa banyak kalinya saya beristighfar ketika ada kereta lain yang ingin memotong. Dan kadang-kala ketika berhenti sekejap pun, akan ada orang yang mengetuk tingkap menjual pelbagai barangan dan makanan. Ada yang bawa monyet pun ada, dan sekiranya anda halakan kamera untuk mengambil gambar, dengan pantas tuannya akan minta duit kepada anda. Macam-macam..

Setelah seminggu berada di India, ada satu perkara yang cukup saya kesalkan. Kerana terlalu mengikut kata-kata orang yang sudah ke India, saya pun tak begitu memberi kepada peminta sedekah di sana. Kata mereka, kalau beri seorang, berpuluh-puluh yang lain akan datang. Jadi saya ikutkan kata-kata itu, tanpa usul periksa. Allah.. bukankan ada baiknya saya cuba untuk memberi dahulu daripada ikut kata-kata mereka membabi-buta? Dan, bukankah rezeki itu Allah yang beri, atas alasan apa saya perlu menjadi terlalu takut untuk memberi sedekah? Ampunkan aku Ya Allah..

Saya juga sebenarnya agak risau jika saya berada lebih lama di India. Melihat jumlah peminta sedekah yang ramai di mana-mana tempat yang saya lawati, saya cukup risau andai tiada lagi perasaan belas dalam hati saya untuk mereka, sebab saya melihat masyarakat di sana pun tidak mengendahkan langsung peminta sedekah di kawasan mereka. Apakah hati saya juga kan menjadi keras sekiranya saya melihat situasi seperti itu hari demi hari? Na'udzhubillah

All in all, saya sangat bersyukur atas kesempatan yang diberikan Allah untuk trip ini. Sememangnya ia satu pengalaman yang membuka mata untuk melihat, juga membuka mata hati. Being grateful for what we have is one thing, but having the feeling of wanting to help and make changes is another. Saya berdoa moga-moga Allah panjangkan usia untuk ke India lagi, tapi sudah tentu bukan lagi untuk holiday, tapi untuk memberi sedikit sinar harapan kepada masyarakat Muslim di sana juga untuk menebus ketidakmampuan saya untuk membantu mereka pada trip kali ini. Dalam hati saya menyimpan angan-angan dan impian, I'm dreaming of building a school with no fee at all to the beggars and homeless kids there one day, inshaAllahu ta'ala.

Now who's up for the mission? We can start planning from now..  :)

Oleh itu, bukankah ada baiknya mereka mengembara di muka bumi supaya - dengan melihat kesan-kesan yang tersebut - mereka menjadi orang-orang yang ada hati yang dengannya mereka dapat memahami, atau ada telinga yang dengannya mereka dapat mendengar? (Tetapi kalaulah mereka mengembara pun tidak juga berguna) kerana keadaan yang sebenarnya bukanlah mata kepala yang buta, tetapi yang buta itu ialah mata hati yang ada di dalam dada. Al-Hajj:46

5 Fakta Rawak (baca: random facts) tentang India

1) Jangan sesekali beli makanan yang dijual atau pun diberi percuma di tepi-tepi jalan. Anda tak mahu trip anda jadi trip yang tak dapat dilupakan kerana pengalaman sakit perut sepanjang perjalanan, kan?

2) Kalau mampu, pastikan ada banyak duit pecah yang disimpan dalam saku (and guard it well). Sebab sampai saja di sana, orang akan tak henti-henti minta tip daripada anda walaupun pertolongan yang diminta adalah sangat mudah, ataupun anda tak minta tolong pun, tapi mereka akan 'sangat sedia membantu' dan minta tip selepas itu  -_-  Tapi, takpe lah, niat sedekah bak kata ayah saya

3) Satu kelebihan buat Muslimah Malaysia. Orang di sana sangat suka dengan feature 'Asian' kita dan sangat suka dengan hijab. I think that's the best da'wah opportunity to explain what Islam and wearing hijab is all about. So grab those chances!

4)Ya, jangan terkejut sekiranya ketika anda sedang menaiki kereta di jalan raya tiba-tiba anda ternampak di sebelah anda keluarga kambing, keluarga lembu dan kerbau, encik unta, mr. piggy, atau pun encik gajah. Pendek kata, jangan ingat jalan raya itu anda yang punya. Kena kongsi ok.. hehe

5)Soal makanan tak begitu sukar di India. Kedai pure-vege sangat banyak jika anda mahu makan roti-roti yang sedap lagi marvellous, dan kedai Muslim pun ada jika anda inginkan briyani yang super duper awesome. Pendek kata, asalkan kedai itu bersih, soal makanan bukan masalah di India. Oh, dan jangan lupa sentiasa bawa hand sanitizer supaya tak bau kari dan dal, dan untuk elakkan infection jugak ok :)

IZ: Harus lebih bersemangat untuk belajar dan grad for we have an important mission to accomplish right? Biidznillah!
Read More

About Me

25. Aim to live with the principle of to love for others what I love for my self. A dentist by profession. A Muslim by religion. A Dai'yah by action ( well at least that's what I hope I am) My writings are usually of reflections on matters happening around me.

Recent Posts