February 26, 2010

Carelessness will make you broke


Kecuaian akan menyebabkan anda papa kedana.


Ya, mungkin itulah ayat yang sesuai menggambarkan keadaan saya ni. Hm 'papa kedana' bunyinya macam seram je. Lets try this one. Kecuaian akan menyebabkan anda kehilangan sejumlah wang biasiswa yang sepatutnya digunakan untuk keperluan yang lain tapi terpaksa diterbangkan duit itu untuk mengganti benda yang tak sepatutnya diganti lalu menyebabkan anda berasa geram dengan diri sendiri. Uhm sounds better kot. Huwaa~.


Setiap orang pastinya dikurniakan pelbagai anugerah, pelbagai kelemahan. Dan kalau ditanya apa kelemahan yang ingin saya atasi sekarang ni, mungkin untuk menjadi seorang yang kurang cuai.


Semenjak menyertai bidang dentistry ini, saya sedar kecuaian bukanlah perkara main-main. Di waktu pre-clinical ini pun telah ditekankan betapa pentingnya seorang pelajar pergigian itu untuk menjadi begitu berhati-hati dalam setiap kerjanya. Dan saya percaya, bukan saja dentist, malah setiap apa pekerjaan pun kalau tercuai akan ada banyak masalah yang menanti.



Seorang doktor, kalau ada kecuaian dalam merawat pesakit, bersedialah menghadapi saman daripada pesakit tersebut dan keluarganya. Dan tambah menekankan emosi, mungkin si pesakit akan minta kesnya dilaporkan di muka depan akhbar perdana. Seorang arkitek atau jurutera, kalau cuai dalam mereka bentuk bangunan atau calculation yang dibuat, mungkin akan menyebabkan ketidakstabilan bangunan yang dibina, disaman dan hilang kepercayaan client. Pendek kata, dalam setiap pekerjaan yang kita lakukan, jangan cuai.


Dan sehingga kini saya kira dah begitu banyak duit yang terbang kerana kecuaian saya di operative technique lab. Okay, lets do some calculations


Anggaran perbelanjaan Izyan sepanjang berada di optech lab:


Re-do cavity preparation di gigi cavo minggu ini: 2xrm 5=rm 10
Hilang wax knife (diguna utk manipulate wax utk buat gigi palsu) :1xrm 15=rm 15
Dental bur (diguna utk drill gigi), setakat ni 5 bur kot yang dah hilang/patah: 5xrm5=rm 25
Re-do resin block (tak tau nak explain macam mana):1xrm5=rm 5
Misplace tray/orang lain terambil (diguna utk letak instruments):1xrm 12=12
Le Cron carver hilang jugak : 1xrm5 (kalau x silap)=rm 5
Gates glidden bur patah: 1xrm2=rm 2


Total=RM 74 ( hanya anggaran kasar, rasanya memang lebih daripada jumlah ni)


-collection of dental burs that went missing :(-


Its not about the lost of the money that makes me really frustrated. I have to say its because of my carelessness that causes me to lose the money that makes me feel irritated. I mean, we all have our own budget.. ie how much we should spend this month, how much should we save and now I seem to have lost it because of my carelessness, which is something that I should be able to avoid.



Huu.. dengan baki sebulan lebih lagi di optech, saya tak tahu berapa lagi wang yang perlu saya 'spare'kan kalau-kalau berlaku lagi kecuaian di optech. Spending money in optech is one thing, but I heard that the money that should be spent in clinical years is a lot more. I think I should find a part-time job (if I manage to get the long break) after this. What is it eh.. a cool and fun job to do. Oh! Maybe I should go babysitting some babies! Sounds fun, sounds fun! The only problem is.. where on earth I can find babies? And which mother would send their children to an unskilled babysitter like me?



I dont know.. I think I'm going to keep searching.. I shall find the answer soon and I'll let you know if I found one. Well, only if you are interested to know. Till then!




4 comments:

aCu said...

kalau hilang brg time lab, kite kene bayar ke?

Izyan Zainuddin said...

Yup, sbb brg2 tu actually kt pinjam je from department. Dan ms mula2 msk dl pun mmg dah diberi list harga setiap brg. So klu hilang tu phm2 je la kan.. :p

Yuana said...

i like your tittle, do u create it?

Izyan Zainuddin said...

hehe yeah.. ;)

About Me

25. Aim to live with the principle of to love for others what I love for my self. A dentist by profession. A Muslim by religion. A Dai'yah by action ( well at least that's what I hope I am) My writings are usually of reflections on matters happening around me.

Recent Posts

Followers